Kulturskolan Mörbylånga
Bild och Form måndagsgruppen

Uppgift v 6;


The Art of Giving - Konsten att ge


På söndag är det ju Alla hjärtans dag och ett superbra tillfälle att ge en bild till någon eller några du tycker om!


1. Tänk på den du vill ge din bild. Försök att hitta någonting speciellt för just den personen. Ett motiv, vilka färger, vilka former. I konsten att ge ligger att ge bort någonting som är alldeles bara till för den personen.


2. Ta fram papper, färg om du har, färgpennor och/eller blyerts. Gör din bild så omsorgsfullt du kan, måla med hjärtat!


3. När du är färdig med din bild kan du göra en passepartout - en pappersram - som du sätter runt bilden. Då blir den ännu mer som en tavla. Ta ett papper som är större än din bild. Mät ut en fyrkant som är lite lite mindre än din bild på mitten av pappret. Klipp ut fyrkanten. Sätt pappersramen / passepartouten runt din bild, du kan fästa den med limstift eller tejp som du viker dubbel. Klar! Gör fler bilder på samma sätt. 


Det här är Konsten att ge - The Art of Giving!


Ha kul!


Eva

Uppgift 1 VT 2021; 


Upptäck kol!


Kol är ett underbart material att utforska. I den här övningen behöver du ritpapper, kol och sudd eller en tygbit. Fingrarna är också bra att använda. 


Prova att göra former, ansikten och landskap. Skugga, måla med hela bredsidan på kritan eller bara med spetsen, sudda och förstärk. Lek med kolen och försök hitta olika uttryck och ansikten bara genom att skugga pappret på olika sätt, sedan kan du förstärka det du hittat och göra porträtt utifrån det ( se filmklipp 2). Kolet kladdar lätt av sig så lägg dina bilder lite isär tills du kan ta med dem till Zokker och fixera dem.


Ha kul och gör många bilder! Hör av dig om du behöver material.

Skuggning och sammanhang.


Teckningsuppgift skuggning.


Tänk ljus och mörker i din bild. Var kommer ljuset ifrån? I skuggning finns ljuspunkt, släpljus som gradvis förmörkas och mörk skugga. Du kan ta fram video How to shade with pencil for beginners och How to shade a drawing från Instruktionsvideor. De är på engelska men det är ju inget problem för dig.


        1  Välj ut ett motiv. Gärna i helfigur och med detaljer.Bestäm var ljuset kommer ifrån och                          bestäm utifrån det var och hur skuggorna kommer att falla och var ljusblänket/belysta                        punkter/plan ligger.

        2  Gör en nyansruta för att hitta dina nyanser med olika pennor du har.

      3 Arbeta långsamt och använd instruktionsvideorna som grund medan du lägger upp ditt                     arbete. Det finns flera olika under Instruktionsvideor som du kan ha användning för.


Material; pennor av olika mjukhetsgrad 2b, 4b, 6b, knådgummi och sudd.


Teckningsuppgift sammanhang


  1. Välj ett nytt motiv eller fortsätt med samma bild och placera din person i ett sammanhang, alltså en miljö. Var är din person? I stadsmiljö, landsort, berg, skog, fantasy… vilket perspektiv är det. Är personen stor och omgivningen liten, på distans, stående på en höjd? Eller är personen liten, sedd ovanifrån?
  2. Teckna och skugga.


Ha så kul och låt det ta tid!

Kulturskolan Mörbylånga